Här svarar vi på de vanligaste frågorna som brukar komma in. Har du ytterligare frågor? Hör av dig i hemsidans chattfunktion eller till info@yhsky.se!
För att göra en ansökan till en utbildning går du in på utbildningssidan för den utbildningen du vill ansöka till. Om utbildningen finns att studera både på distans och på plats behöver du först välja den utbildningsform och ort du vill studera på. Även om du väljer att studera på distans behöver du välja en studieort att utgå ifrån. Sedan klickar du på knappen “Ansök”.
När du har tryckt på “ansök” omdirigeras du sedan till yh-antagning.se där du skapar ett konto för att kunna slutföra din ansökan. När du har skickat in din ansökan kommer våra administratörer på Yrkeshögskolan SKY att behandla den.
Viktigt! Saknar du ett betyg eller intyg kan du behöva komplettera din ansökan för att bli behörig, detta kommuniceras via “meddelanden” på yh-antagning.se eller via sms. Du kommer få ett besked i slutet av juni via “Mina sidor” på yh-antagning.se ifall du har blivit antagen eller inte.
För mer information om ansökan och antagning klicka här.
Längden på våra utbildningar kan variera, men vanligast är 2 år. För att läsa mer exakt kring längden på utbildningen hänvisar vi dig till att läsa på respektive utbildningssida. En lista över alla våra utbildningar hittar du här.
Våra kortare kurser är ett undantag, då de inte är del av ett utbildningsprogram.
Flera av våra utbildningar går att studera på distans. Vissa utbildningar går endast att läsa på distans, och andra har en valmöjlighet mellan att studera på plats eller på distans.
För mer information om att studera en YH-utbildning på distans, klicka här.
Varje utbildning innehåller 25 % LIA fördelad på flera perioder under din studietid.
Läs mer om LIA här.
För att anses behörig till våra utbildningar behöver du ha en gymnasieexamen inom gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
Du kan också bli antagen via reell kompetens eller 20 procents-regeln.
Läs mer om reell kompetens och 20 procents-regeln här.
Våra utbildningar sträcker sig till alla som har behörighet att söka dem.
OBS! Du kan också bli antagen via reell kompetens eller 20 procents-regeln.
Mer information om behörighet för yrkeshögskola hittar du här.
Du är varmt välkommen att skicka in din ansökan!
Alla våra utbildningar och kurser är CSN-berättigade. Det innebär att du har möjlighet att ansöka om bidrag och lån under din studieperiod.
Läs mer om CSN här
Ja! Det är helt gratis att studera en utbildning hos oss. Kostnader för studielitteratur kan dock förekomma.
Antagningsbeskedet kommer 20 juni år 2024. Om du gör en sen anmälan kommer ditt antagningsbesked skickas ut senare.
Läs mer om antagning här.
Vid behov, om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen, kommer ett urval att göras bland samtliga behöriga sökanden genom ett urvalsprov.
Provet är till för att säkerställa att den sökande har de förutsättningar, kunskaper och färdigheter som krävs för att klara av utbildningen, samt att urvalet blir rättssäkert och rättvist. Det särskilda provet består av en matematikdel. Om du har ansökt till utbildningen Congress, Conference & Meeting Professional – PCO består provet istället av en svenskadel.
Ja, du får göra din LIA utomlands. Du behöver däremot bekosta dina omkostnader själv.
LIA-praktikplatsen behöver kvalitetssäkras på samma sätt som en praktikplats i Sverige, för att den bland annat ska kunna kopplas till de mål som finns i kursplanen. En handledare behöver därför finnas på plats för att garantera detta genom att skriva på vårt LIA-avtal, men även för att finnas anträffbar för våra utbildningsledare vid behov.
Du är försäkrad på samma sätt som på en svensk LIA på en praktikplats utomlands, genom Kammarkollegiet.
Prata med din utbildningsledare om du är intresserad, och var ute i god tid!
Du hittar din LIA-praktikplats genom att höra av dig till det företag du vill praktisera på. Om du känner att du behöver hjälp att hitta företag som du kan höra av dig till kan du alltid prata med din utbildningsledare så vägleder de dig.
I första hand är det ditt ansvar att hitta en praktikplats. Det är för att du ska träna på att själv ta kontakt med företag, visa vem du är och varför du vill praktisera där. LIA-praktiken handlar också om att knyta kontakter och det är en perfekt första start för det. Om du trots det inte hittar en praktikplats kommer vi hjälpa dig, eftersom praktiken är en så stor och viktig del av utbildningen.
SKY Stream möjliggör för dig som studerande att ta del av undervisningen digitalt, där du även har möjlighet att se materialet efteråt genom att föreläsningarna spelas in. Självklart kan du även ta del av undervisningen i våra undervisningslokaler, precis som vanligt!
SKY Stream kombinerar alltså fördelarna med klassrumsundervisning med flexibel distansundervisning. Vad undervisningskonceptet praktiskt innebär för dig som studerande är att du kan ta del av undervisningen, oavsett vart i landet du bor. Du har även möjligheten att se undervisningsmaterialet i efterhand ifall du skulle missa ett utbildningstillfälle.
I dagsläget är det de populära utbildningarna Inköpare & Upphandlare med hållbarhetskompetens och Processoperatör inom massa- och pappersindustrin som kommer att använda sig av SKY Stream, med start höstterminen 2024.
Den främsta skillnaden är den koppling du som studerar får till arbetslivet. Eftersom utbildningen består av 25 % praktik ute på företagen har du möjlighet att få in en fot i arbetslivet redan under din studietid. Dessutom är alla våra utbildningar skapade efter en efterfrågan från arbetslivet, med andra ord kan du vara säker på att det finns jobb att söka efter examen.
Medan högskolor och universitet är mer teoretiskt lagda och ibland syftar till att bidra till vidare forskning, är yrkeshögskolan inriktad på att ge dig som studerar en utbildning som ger dig de färdigheter som krävs för att kliva ut i arbetslivet direkt efter examen.
För dig som läser på distans så innehåller utbildningen i snitt 4 fysiska träffar totalt. Träffarna sker på den studieort som du valt att utbildningen ska utgå ifrån. Dessa träffar kan exempelvis innehålla föreläsningar, praktiska moment, seminarier eller examinationstillfällen. Det är också en möjlighet för klassen och utbildare att få träffas.
Du som läser en platsbunden utbildning har ungefär 2-3 heldagar i veckan med undervisning i våra studielokaler. Resterande tid har du eget ansvar för dina studier, genom att exempelvis förbereda inför uppgifter och examinationer, samt att studera med din basgrupp.
På samma sätt som om du studerar en platsbunden utbildning så hör du av dig till det företag som du vill genomföra din LIA-praktik på. Precis som när du studerar på plats finns stöd från din utbildningsledare, hör av dig till denne om du skulle behöva hjälp eller vägledning.