SKY logga

Chatta med Yrkeshögskolan SKY. Sommaröppet vardagar 10.00-12.00.

Online

Skicka ett meddelande

Automations- och underhållstekniker

Hero Image
Studieform
Platsbunden
Längd
2 år / 430 YH-poäng
Studieort
Eskilstuna
Behörighet
Grundläggande behörighet + Särskilda behörighetskrav
Studietakt
100%
Kostnadsfritt
Ja

Sista ansökningsdag: 19 maj

Kursstart: 26 augusti

Om utbildningen

Gillar du teknik, maskineri och problemlösning? Vill du även lära dig hur automation och robotteknik fungerar inom logistik- och industrisektorn? Då är denna utbildning något för dig!

Vad gör en automations- och underhållstekniker?

 

 

Som automations- & underhållstekniker utför du ett tekniskt arbete på lager, exempelvis i samband med konstruktion, tillverkning och montering. Du programmerar också robotar och styrsystem, och ser till att allt fungerar som det ska. Det här jobbet är perfekt för dig som gillar att lösa problem och komma på nya förbättringsåtgärder för din arbetsplats!

 

 

Vad kan jag jobba som?

 

 

Automationstekniker inom lagerstyrning
Automationstekniker inom installation och service av industrirobotar
PLC-tekniker
Robottekniker
Underhållstekniker
Utvecklingstekniker

Utbildningens innehåll


Under utbildningen blandas det teoretiska med det praktiska där vi utgår från en projektorienterad och problembaserad pedagogik (PBL) som bygger på att den studerande under sin utbildning ska få förutsättningar för att utveckla en analytisk och problemlösande förmåga. Det betyder att lärandet baseras på verkliga situationer som kan uppstå på arbetsplatsen.

 

 

Läs mer om PBL här

 

 

Utbildningen tillämpar också Lärande i arbete (LIA) som är ett praktiskt förberedande moment inför arbetslivet. Denna del består av praktik ute på ett företag eller organisation. 25 % av din studietid består av LIA.

 

 

Läs mer om LIA här

Behörighet

För denna utbildning krävs en grundläggande behörighet. Det innebär att du behöver ha en gymnasieexamen inom gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning. Även avklarad utländsk utbildning som motsvarar ovanstående gör att du räknas som behörig. 

 

 

Utöver det behöver du även ha lägst betyget E/3/G i Mekatronik 1 och Mät- och reglerteknik eller Matematik 2 och Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2.

 

 

Är du inte behörig? Det finns det andra vägar att gå. Du kan ansöka med reell kompetens eller bli antagen via 20 %-regeln.
Läs mer om behörighet här

Ansökan

Ansökan öppnar den 1 februari 2024 och stänger 19 maj 2024.
I din ansökan behöver du skicka in dina betyg och eventuella arbetsintyg. Ett CV är inte ett giltigt betygsunderlag.

 

 

Urval

 

 

Vid behov, om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser för utbildningen, kommer ett urval att göras bland samtliga behöriga sökanden genom ett urvalsprov. Urvalsprovet är till för att säkerställa att den sökande har förutsättningar, kunskaper och färdigheter att klara av utbildningen samt att urvalet blir rättssäkert och rättvist. Det särskilda provet består av en matematikdel.

Film om utbildningen

Kontakt

Isabell Johansson

Isabell Johansson

Utbildningsledare

isabell.johansson@yhsky.se