SKY logga

Chatta med Yrkeshögskolan SKY. Sommaröppet vardagar 10.00-12.00.

Online

Skicka ett meddelande

Hero Image

Behörighet för yrkeshögskola

För att anses vara behörig till en av våra YH-utbildningar behöver du som sökande uppfylla kraven på grundläggande behörighet. Det innebär att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande kunskaper, färdigheter och kompetenser. För vissa av utbildningarna finns även krav på särskilda förkunskaper. Gå in på den utbildning du vill studera och läs mer om vilka särskilda behörighetskrav som krävs.

Att bli behörig

 

 

Komvux

 

 

Saknar du någon eller några kurser som ingår i behörighetskraven? Du kan läsa in dessa genom komvux.

 

 

Preparandkurser

 

 

Om du har sökt en av våra utbildningar och saknar behörighet i Matematik 2/B så blir du kontaktad med instruktioner och inloggningsuppgifter för att kunna genomföra utbildningen. Preparandutbildningen är kostnadsfri och helt webbaserad.

 

 

Reell kompetens

 

 

Har du kunskap och kompetens från arbetslivserfarenhet som du anser motsvara en gymnasieutbildning eller en specifik kurs som ingår i våra behörighetskrav? Då kan du söka genom att hänvisa till reell kompetens! Detta anger du när du gör din ansökan. Utöver en beskrivning av med egna ord så krävs intyg som styrker dina kunskaper och erfarenheter.

 

 

20-procentsregeln

 

 

20-procentsregeln innebär att 20% av utbildningsplatserna kan bestå av sökande som inte uppfyller de formella behörighetskraven. Du kan alltså bli antagen trots att du saknar behörighet, om det bedöms att du har det som krävs för att tillgodogöra dig och fullfölja utbildningen. Det bedöms även om du skulle klara av det framtida yrket som utbildningen är framtagen för.

ArrowTillbaka