SKY logga

Chatta med Yrkeshögskolan SKY. Sommaröppet vardagar 10.00-12.00.

Online

Skicka ett meddelande

Hero Image

CSN och Yrkeshögskola

Alla yh-utbildningar hos oss på Yrkeshögskolan SKY är CSN-berättigade. Oavsett om du läser på distans eller heltid. Detta innebär att du har möjlighet att ansöka om studiemedel på CSN. Studiemedel innehåller två delar: bidrag och lån.

Faktorer som påverkar hur mycket studiemedel du får och kan låna

 

 

Faktorer som spelar in när det gäller hur stor summa du får/kan låna är din studietakt (100 eller 50 procent), hur många veckor du studerar och hur stor inkomst du har.

 

 

Genomsnittlig summa för heltidsstudier på yrkeshögskola

 

 

Om du utför heltidsstudier hos oss på Yrkeshögskolan SKY under år 2024 är normalbeloppet som betalas ut 3 289 kr i veckan. På en månad som har fyra veckor motsvarar det 13 156 kr.

 

 

997 kr av summan per vecka är bidrag, och 2982 kr är lån.

 

Större bidrag eller lån

 

 

I vissa fall kan du ansöka om att få mer bidrag eller ett större lån. Det finns särskilda krav som måste uppfyllas för att kunna ansöka om dessa. Exempelvis om du har vårdnaden om barn eller om du är över 25 år och har arbetat tidigare innan studierna. Du kan läsa mer om detta på CSN:s hemsida.

 

 

CSN och yrkeshögskola – så här får du din utbetalning

 

 

  1. Gör en ansökan om studiemedel på CSN
  2. Du kommer att få ett beslut – kontrollera så att allt stämmer
  3. Anmäl ditt kontonummer för utbetalning
  4. När studierna börjar lämnar du en studieförsäkran till CSN
  5. Registrera dig för kurserna hos oss på Yrkeshögskolan SKY
  6. Om allt stämmer får du din första utbetalning
  7. Den första utbetalningen kommer vanligtvis i samband med att du börjar din utbildning hos oss. Kommande utbetalningar får du precis som de flesta löntagare den 25:e varje månad

 

 

Återbetalning av lånet från CSN

 

 

Ditt studielån ska börja betalas av sex månader efter avslutad utbildning. De pengar du lånar måste du betala tillbaka till CSN. Räntan på studielånet är 1,23 procent år 2024. Du kan välja att låna ett mindre belopp om du vill, eller bara ta bidraget.

 

 

Du kommer att få en återbetalningsplan hemskickad till dig via brev. Denna återbetalningsplan anpassas efter dina ekonomiska förutsättningar.

 

 

Lånet betalas av i högst 25 år och innan du fyller 60 år ska det vara färdigbetalt.

ArrowTillbaka