SKY logga

Chatta med Yrkeshögskolan SKY. Öppet vardagar 10.00-15.00.

Online

Skicka ett meddelande

Hero Image

Hur är det att ha LIA-praktik som VA-projektör?

Ebba och Dado studerar till att bli VA-projektörer på Yrkeshögskolan SKY. Nu delar de med sig om erfarenheterna från sin LIA-plats Karlskoga Energi & Miljö!

Hej Ebba och Dado!

 

 

Kan ni berätta om er LIA-plats och vad ni har för uppgifter där?

– Vår andra LIA-period på utbildningen är på Karlskoga Energi och Miljö, på deras VA-avdelning. Våra uppgifter kretsar framförallt kring en VA-ingenjörs arbete, vilket innebär många olika och varierade uppgifter. Vi har jobbat med projektledning, kundhantering, inmätning och GIS program.

 

 

Vad har varit den mest givande erfarenheten hittills under er LIA praktik?

– Det mest givande hittills har varit att se allt praktiskt arbete ute på praktikplatsen, och tillsammans med teorin i skolan skapa sig en bättre förståelse för arbetsprocessen.

 

 

Har ni stött på några utmaningar och hur hanterade du dem?

– Under vintern har vi stött på utmaningar, såsom att projekt blivit uppskjutna på grund av väder. Men genom att planera om har vi kunnat lösa dessa utmaningar på ett effektivt sätt.

 

 

Har ni haft möjlighet att tillämpa teori och kunskap från utbildningen på er praktikplats? Kan du ge några exempel? 

– Vi har haft möjlighet att tillämpa kunskap och teori från utbildningen på praktiken. Kunskaperna inom juridiken kring vatten och avlopp har kommit till användning regelbundet, eftersom mycket inom VA styrs av juridiken. Dessutom har vi använt oss av dimensioneringskunskaper och GIS-kunskap.

 

 

Har ni någon handledare på plats och hur funkar det? 

– Ja! Vi har en handledare på plats som är VA-ingenjör. Han handlare oss i vårt arbete och fördelar ut både mindre och större projekt som vi får ansvara över.

 

 

Kan ni dela med er av några insikter eller råd till andra studenter som ska genomföra en LIA-praktik?

– Våra råd till andra studenter som ska genomföra en LIA-praktik är att vara ute i god tid för att kolla möjliga LIA platser, sök hellre för många och sök i god tid. Dessutom är vårt råd att testa olika praktikplatser under sina två LIA perioder för att få en bredare förståelse för arbetet, eftersom det kan skilja väldigt mycket mellan olika arbetsgivare.

 

 

 

Vill du också studera till VA-projektör som Ebba och Dado? Ansök här!

ArrowTillbaka